<<< homepage
<<< natuurwerkplaats
Stokrozen
Klaprozen
Zonnebloemen
Stap 1.
Bloemzaden kun je pas oogsten wanneer ze rijp zijn. Dit zijn ze wanneer de bloem helemaal uitgebloeid, ingedroogd en bruin is. De zaaddozen rammelen soms als je ze schudt.
Kies voor het oogsten een droge namiddag. Neem een paar bakjes mee waarin je de zaden kunt opvangen. Wanneer de zaadkamers goed zijn ingedroogd laten de zaden zo los. Schudt even aan de zaadkamer terwijl je het bakje eronder houdt en vang de zaden op.
De zaden en de daaruit voortkomende bloemen zijn voeding dieren zoals insecten, knaagdieren en vogels, dus oogst met mate.
Stap 2.
Wanneer je alle bloemzaden hebt verzameld laat je deze goed drogen om schimmel te voorkomen. Leg de zaden verspreid op keukenpapier en laat ze een week tot twee weken drogen op een donkere koele plek. Laat ze niet in de zon drogen, want dan verliezen ze kiemkracht.
Stap 3.
Wanneer de zaden droog zijn kun je ze bewaren in papieren enveloppen, luciferdoosjes, koffiefilters of een zelfgemaakt zadenzakje. Schrijf hierop de naam van de zaden en de datum van oogst.
Stap 4.
Zoek op internet naar een zaaikalender. Hierop kun je precies de beste zaaiperiodes van de verschillende bloemsoorten terugvinden.
De bloemzaden kun je ook gebruiken voor het maken van bloembommen!